feb 082017
 

De vernieuwing en renovatie van de Nationale Bank van België is in volle gang….

 

 

Vorige week is met speciaal vervoer de nieuwe kap voor het atrium van de Nationale Bank van België naar de locatie gebracht. De transparante en lichte constructie is in onderdelen ‘s nachts vervoerd en geplaatst.

Samen met Ney & partners won Dok architecten de prijsvraag voor de renovatie en vernieuwing van de overkapping en gevel van de Nationale Bank van België in Brussel (Marcel van Goethem, 1954).

Eén van de meest opvallende elementen is de zeer ruime lokettenzaal van zo’n 200 meter lang en acht meter hoog: de ‘Hal van Goethem’. De overkapping van deze zaal is in de loop der jaren verouderd en vervuild geraakt. Door het weghalen en vernieuwen van de oude kapconstructie, de gevels goed schoon te maken en een nieuwe kap te maken ter hoogte van de vierde verdieping ontstaat er met respect voor de historie een fris en licht atrium. De structuur bestaat uit evenwijdige stalen lamellen in een golvend patroon, met een invulling van gebogen warmtewerend glas. De nieuwe glazen kap valt onder de dakrand, is niet zichtbaar vanaf de straat en het weidse uitzicht op de vijfde verdieping blijft volledig vrij.

P1070046 copy

NBB6

NBB4

NBB3

 

Image

oude doorsnede

 

Image

nieuwe doorsnede

 

Image

oude kap

NBB-schets-22

nieuwe transparante lichte overkapping