Met een druk op de knop zet de wethouder ‘de bedriegertjes’ fontijn in werking en opent daarmee officieel het nieuwe stadscentrum van Nieuwegein. Dok feliciteert de gemeente Nieuwegein, MultiVastgoed en J.P. van Eesteren, Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur en alle overige betrokkenen.

Een nieuw hart voor Nieuwegein, zo luidde de opgave van de gemeente en MultiVastgoed  aan het ontwerpteam van Dok architecten. Transformatie van het bestaande Marktplein Nieuwegein tot Stadshart met woningen, horeca en winkels was een prachtige kans om het imago van Nieuwegein om te buigen van zakelijk, naar warm en gezellig. Het bestaande stadshart uit de jaren zeventig is indertijd zorgvuldig ontworpen maar voldeed niet meer in de wensen van deze tijd. De behoefte aan gezellig samenzijn op een prettig plein was de aanleiding om te komen tot een nieuwe opzet voor het marktplein.

Liesbeth van der Pol ging uit van romantische sfeer in een kleinere, intieme setting met moderne kleuren en materialen. Een ovaal plein met rondom gedecoreerde winkelpuien is het resultaat. Dok architecten maakte niet alleen het ontwerp voor de markt, de winkels, de woningen en de hoofdwinkelstraat maar werkte het geheel ook bouwkundig uit.

Het programma is een eigentijdse functiemix van een commercieel aanbod in de plint en woningen daarboven. Samen zorgt dat, ook na sluitingstijd van de winkels voor een levendige sfeer in het stadshart.De architectuur met rijk gedecoreerde winkelpuien als opstaande ‘kragen’ van stralend wit prefabbeton geven het plein het ‘eigen’ karakter. Bomen en terrassen op het plein zorgen voor een natuurlijke verblijfskwaliteit. Prachtige natuurstenen afwerking van het plein geven het geheel een on-Nederlands niveau.

Een bijzonder gebouw is de La Place met de titanium gevel, een opvallend icoon. De bestaande bebouwing is doorsneden met een dubbel hoge winkelstraat, die de verbinding met het Stadhuisplein legt. Ook hier zijn weer de bijzondere ‘kragen’ toegepast, een stijlkenmerk voor de vernieuwing van Nieuwegein. Ook de Schakelstede onderging een transformatie. Als opmaat naar het stadhuis en de schouwburg werden winkels over twee lagen toegevoegd met woningen daarboven. Ruime balkons spelen een spel van beweeglijkheid met hun schuine lijnen. De dubbelhoge glaspuien worden afgewisseld met houten penanten, waardoor de warme sfeer met moderne uitstraling wordt verkregen.

Kunsttoepassingen zullen op meerdere plekken te zien zijn, zoals boven alle winkel in de Schakelstede, de entree van de parkeergarage en later dit jaar ook in de nieuwe parkeergarage onder het plein. Een totale transformatie als Gesammt Kunstwerk van Stedenbouw, Landschap, Kunst en Architectuur, zorgt voor een nieuwe identiteit voor Nieuwegein.

Het marktplein; een plein om van te houden.

http://www.dokarchitecten.nl/Projecten.html?project=81

http://www.bplusb.nl/?p=5749

 

Sorry, the comment form is closed at this time.