Persbericht 15 mei 2012 De Gouden A.A.P. 2012 voor Het Scheepvaartmuseum

“Voorbeeldig, excellent … Een celebratie, een viering van de architectuur.”

Uit het juryrapport:

“De juryleden vonden elkaar in grote bewondering voor de moed die bij de restauratie, de ruimtelijke vernieuwing en reorganisatie van Het Scheepvaartmuseum is betracht. Zowel bij het uitpellen van het gebouw tot op de historische kern, als bij het maken van de heldere keuzes op het gebied van de routing, als bij de beslissing om voor de overkapping een extra ontwerpprijsvraag te organiseren – een beslissing die ertoe heeft geleid dat een zwaar historisch gebouw kon worden bekroond met een extreem licht zeil van glas en baleinen, dat tot de verbeelding spreekt door zijn verfijning en door het vanzelfsprekende vakmanschap dat eruit spreekt. Uiteindelijk unaniem adviseerde de jury om de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012 toe te kennen aan Het Scheepvaartmuseum, in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door een team bestaande uit Dok architecten, Ney & Partners en Rappange & Partners.”

De jury bestond dit jaar uit architectuurhistorica Fredie Floré, architectuurcritica Indira van ’t Klooster en architect Peter Defesche. Alle 26 gebouwen die voor de Gouden A.A.P. werden genomineerd, zijn opgenomen in de publicatie:

Amsterdamse Architectuur 2011-2012 Amsterdam Architecture (ARCAM POCKET 25); Maarten Kloos, Yvonne de Korte, Ilse Visser (red.) Te koop voor € 19,50 bij ARCAM, Architectura & Natura en de betere boekhandel, en te bestellen via www.arcam.nl

De architect van Het Scheepvaartmuseum is Dok architecten. De overkapping is ontworpen en geconstrueerd door Ney&Partners. De restauratieadviseur is; Rappange & Partners.

De overige adviseurs zijn; LBP|SIGHT ( akoestiek ), Deerns, Rijswijk ( installaties ), RGD directie AA ( constructie ).

Projectbeschrijving;

Het gebouw van Het Scheepvaartmuseum wordt aangepast aan de wensen en eisen van de moderne tijd, gestreefd wordt naar een forse groei in het bezoekersaantal. Door de binnenplaats te overkappen fungeert deze ruimte als oriëntatie- en keuzepunt voor de bezoeker. Uitgangspunt van het ontwerp is het gebouw (1656, Daniël Stalpaert) opnieuw te laten spreken. De geometrie, die herkenbaar is in de gevel, wordt teruggebracht in de plattegronden. Het gebouw krijgt zo een heldere oriëntatie. De vier risalieten worden gebruikt als stijg- en oriëntatiepunten, ieder met een eigen karakter en uitzicht op de omgeving. Bestaande doorbraken worden waar mogelijk hergebruikt om het gebouw zoveel mogelijk in zijn waarde te laten. Door de meeste steigers rondom het gebouw weg te halen wordt het robuuste pakhuis weer teruggegeven aan het water. Volgens dit voorlopige ontwerp zal de bezoeker, als hij uit de ‘onderdompeling van het museumbezoek’ komt, de overrompelende schoonheid van het oorspronkelijke gebouw weer kunnen ervaren.

Bij de verbouwing van Het Scheepvaartmuseum is aandacht voor de historie en respect voor het oude gebouw van het grootste belang. De opdracht is uitgevoerd met maximaal respect voor het bestaande gebouw. Bestaande doorbraken in het gebouw zijn waar mogelijk hergebruikt om het gebouw zoveel mogelijk in zijn waarde te laten. En door de meeste steigers rondom het gebouw weg te halen wordt het robuuste pakhuis weer teruggegeven aan het water. Volgens dit ontwerp zal de bezoeker, als hij uit de ‘onderdompeling van het museumbezoek’ komt, de overrompelende schoonheid van het oorspronkelijke gebouw weer kunnen ervaren.’

Over Dok Architecten 

Dok architecten is een architectenbureau met ongeveer twintig medewerkers, gevestigd in Amsterdam. Wij zijn actief op het gebied van stedenbouw, utiliteitsbouw, woningbouw, detailhandel, onderwijsgebouwen, cultuurgebouwen en interieurs. Wij zijn bezig met ontdekkingstochten naar innovatieve oplossingen welke wij vanuit een open ontwerphouding tot een eindresultaat brengen.

Liesbeth van der Pol heeft vele eigentijdse projecten op haar naam staan, zoals de Warmte Kracht Centrale in Utrecht en de Brede School Osdorp in Amsterdam. Maar het bureau is ook gespecialiseerd in inpassingen in de oude stad, zoals de appartementencomplexen Aquartis en de Borneodriehoek in Amsterdam. Moderne gebouwen die zich toch naadloos in de bestaande stad voegen. Voor haar ontwerpen kiest Liesbeth van der Pol niet één architectuurstijl, maar bekijkt bij elk project nauwkeurig waar het om vraagt.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over Het Scheepvaartmuseum kunt u contact opnemen met; Dok Architecten J.J. (Jan Jaap) Roeten, telefoon (020) 344 97 13, e-mail roeten@dokarchitecten.nl

Tot 09 juni is in de Arcam galerie de  A.A.P. tentoonstelling, met maquettes van de genomineerde projecten, te zien.

Sorry, the comment form is closed at this time.