Persbericht; 19 april 2012

Vloer Scheepvaartmuseum wint Bouwtechniek Award 2012

De vloer van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum is voor de 2e keer onderscheiden met een belangrijke prijs: de Bouwtechniek Award 2012. De vakjury bekroonde de inzending van LBP|SIGHT en DOK architecten vanwege het feit dat het project zonder deze toepassing net zo goed niet gerealiseerd had hoeven worden. “Door een slimme combinatie van bestaande technieken en materiaaleigenschappen werd een oplossing gevonden voor een probleem dat onoplosbaar leek.”, lichtte de jury toe. Van de 30 inzendingen waren 5 projecten genomineerd. De prijs werd gisteren uitgereikt in de RAI Amsterdam. 

Bouwwereld wil met de Bouwtechniek Award de toepassing van innovatieve bouwtechniek bevorderen. Met het uitreiken van de prijs willen de organisatoren hoogwaardige en innovatieve bouwtechniek belonen en de prestatie van de bouwtechneut uit de anonimiteit halen. Het kan daarbij gaan om een zorgvuldig ontworpen detail, een slim bedachte bouwtechnische oplossing of een bijzondere materiaaltoepassing.

Het Scheepvaartmuseum

Bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum is de binnenplaats overkapt met glas en omgevormd tot een ontvangst- en receptieruimte. Zonder maatregelen zou het er onaanvaardbaar galmen. Zowel aan de wanden als aan de overkapping kon of mochten geen akoestisch maatregelen getroffen worden. Alleen de vloer bleef over die vervolgens het geluid moest kunnen absorberen. Daarnaast moest deze steenachtig, glad, slijtvast en eenvoudig schoon te maken zijn.

De vloer bestaat uit composiettegels op een metalen frame. De tegels zijn opgedeeld in zestien vierkanten van 12,5 bij 12,5 cm en bekleed met natuursteen. De voegen tussen de tegels zijn deels open zodat het geluid eronder kan worden ‘gevangen’ en geabsorbeerd. Dat absorberen gebeurt door de lucht in de holle ruimte tussen de tegels en de stalen platen die eronder zijn gehangen. De absorptie wordt nog versterkt door mineraalwol dat op elke staalplaat ligt.

De Duitse wiskundige Hermann Ludwig von Helmholtz (1821-1894) ontdekte het luchtabsorptie-principe al in de negentiende eeuw. Het akoestisch gedrag van de vloer wordt bepaald door de breedte en hoogte van de open voegen tussen de tegels, door de hoogte van de lucht, door het toegepaste absorberende materiaal en uiteraard door de hoeveelheid openingen in de vloer. Door de hoeveelheid lucht te variëren, kan de vloer worden ingesteld op de te absorberen frequenties. Zo is de vloer nauwkeurig getuned.

Van het ontwikkelde vloerconcept is eerst een prototype ontwikkeld. Vervolgens heeft LBP|SIGHT in het eigen laboratorium metingen gedaan. De in totaal 2.300 betonnen tegels zijn verder technisch uitgewerkt en gefabriceerd door het bedrijf Poly Products. Het is niet alleen technisch gezien een hoogstandje geworden, maar ook nog eens een vloer die er zeer fraai uitziet en aan de binnenplaats van het museum de uitstraling geeft van een stadsplein.


Noot voor de redactie

Voor meer informatie over de geluidabsorberende vloer kunt u contact opnemen met:
LBP|SIGHT, ir. L.E.J.J. (Luc) Schaap, telefoon (030) 231 13 77, e-mail l.schaap@lbpsight.nl of
Dok Architecten, Jan Jaap Roeten, telefoon (020) 344 97 13, e-mail roeten@dokarchitecten.nl

Over LBP|SIGHT

LBP|SIGHT is een onafhankelijk advies- en ingenieursbureau op het gebied van bouw, ruimte en milieu. Passie voor het vak is wat de ruim honderd professionals bindt. LBP|SIGHT combineert veertig jaar ervaring in strategisch advies en specialistische kennis – met een scherp oog voor nut en noodzaak.

Over DOK architecten

Dok architecten is een architectenbureau met ongeveer twintig medewerkers, gevestigd in Amsterdam. Wij zijn actief op het gebied van stedenbouw, utiliteitsbouw, woningbouw, detailhandel, onderwijsgebouwen, cultuurgebouwen en interieurs. Wij zijn bezig met ontdekkingstochten naar innovatieve oplossingen welke wij vanuit een open ontwerphouding tot een eindresultaat brengen.

Sorry, the comment form is closed at this time.