Bouwwereld organiseert voor de tweede keer, samen met Building Holland, de Bouwtechniek Award 2012. Hierbij wordt het meest bijzondere bouwdetail beloond. De geluidabsorberende vloer van het Scheepvaartmuseum is één van de vijf genomineerde projecten. Het is de eerste vloer ter wereld die geluid absorbeert en zo het bekende galmeffect in een grote ruimte voorkomt. De vloer is is ontworpen en ontwikkeld door Dok Architecten en LBP|SIGHT. Van 26 maart t/m 18 april kunt u stemmen op uw favoriet.

 

De Bouwwereld Bouwtechniek Award wil de toepassing van innovatieve bouwtechniek bevorderen. Met het uitreiken van de prijs willen de organisatoren hoogwaardige en innovatieve bouwtechniek belonen en de prestatie van de bouwtechneut uit de anonimiteit halen. Het kan daarbij gaan om een zorgvuldig ontworpen detail, een slim bedachte bouwtechnische oplossing of een bijzondere materiaaltoepassing.

 

Het Scheepvaartmuseum

Bij de renovatie van het Scheepvaartmuseum is de binnenplaats overkapt met glas en omgevormd tot een ontvangst- en receptieruimte. Zonder maatregelen zou het er onaanvaardbaar galmen. Zowel aan de wanden als aan de overkapping kon of mochten geen akoestisch maatregelen getroffen worden. Alleen de vloer bleef over die vervolgens het geluid moest kunnen absorberen. Daarnaast moest deze steenachtig, glad, slijtvast en eenvoudig schoon te maken zijn.

De vloer bestaat uit composiettegels op een metalen frame. De tegels zijn opgedeeld in zestien vierkanten van 12,5 bij 12,5 cm en bekleed met natuursteen. De voegen tussen de tegels zijn deels open zodat het geluid eronder kan worden ‘gevangen’ en geabsorbeerd. Dat absorberen gebeurt door de lucht in de holle ruimte tussen de tegels en de stalen platen die eronder zijn gehangen. De absorptie wordt nog versterkt door mineraalwol dat op elke staalplaat ligt.

De Duitse wiskundige Hermann Ludwig von Helmholtz (1821-1894) ontdekte het luchtabsorptie-principe al in de negentiende eeuw. Het akoestisch gedrag van de vloer wordt bepaald door de breedte en hoogte van de open voegen tussen de tegels, door de hoogte van de lucht, door het toegepaste absorberende materiaal en uiteraard door de hoeveelheid openingen in de vloer. Door de hoeveelheid lucht te variëren, kan de vloer worden ingesteld op de te absorberen frequenties. Zo is de vloer nauwkeurig getuned.

Van het ontwikkelde vloerconcept is eerst een prototype ontwikkeld. Vervolgens heeft LBP|SIGHT in het eigen laboratorium metingen gedaan. De in totaal 2.300 betonnen tegels zijn verder technisch uitgewerkt en gefabriceerd door het bedrijf Poly Products. Het is niet alleen technisch gezien een hoogstandje geworden, maar ook nog eens een vloer die er zeer fraai uitziet en aan de binnenplaats van het museum de uitstraling geeft van een stadsplein.

 

Stemmen op de akoestische vloer van het Scheepvaartmuseum kan nog tot 18 april 2012.

Klik hier voor de uitleg/filmpje van de geluidabsorberende vloer.

 

Voor meer informatie over de geluidabsorberende vloer kunt u contact opnemen met:
LBP|SIGHT, ir. L.E.J.J. (Luc) Schaap, telefoon (030) 231 13 77, e-mail l.schaap@lbpsight.nl of
Dok Architecten, Martin Fredriks, telefoon (020) 344 97 12, e-mail fredriks@dokarchitecten.nl


Sorry, the comment form is closed at this time.