feb 062012
 

Soms krijg je de kans om je ontwerpuitgangspunten te toetsen in de praktijk, zoals nu bij de Brede School de Kikker in Amsterdam Osdorp. Een gebouw dat wij opgeleverd hebben in 2006.

Het bestaat uit twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een OKC. Doel van dat samengaan is de interactie die er zal ontstaan in de gemeenschappelijk te gebruiken ruimten. Het hele complex omsluit een tweetal binnenruimten die als respectievelijk gemeenschappelijke aula en wintertuin dienst doen. Van daaruit is een logische setting bedacht rondom twee speelplaatsen. De gehele draagconstructie is uitgevoerd in hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het gebouw is licht in gewicht en uitstraling en maakt het gebouw raakbaar, zacht, kleurrijk en gemêleerd.

Momenteel wordt het OKC ( Ouder-Kind-Centrum ) uitgebreid, er komt meer plek waar ouders terecht kunnen met alle vragen over gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van hun kind, vanaf het begin van de zwangerschap tot 19 jaar. Geheel in de geest van een brede school. Dit OKC komt voor een gedeelte in de binnentuin en is op dit moment in uitvoering. Wij merken dat dit relatief eenvoudig gaat. De houten constructie is gemakkelijk aanpasbaar, de houten elementen zijn eenvoudig te verwijderen, en nog mooier, ze worden ook opnieuw gebruikt.

Op dit moment liggen de gedemonteerde plafonddelen, isolatieplaten, kasten en kozijnen klaar om weer gemonteerd te worden. Het is mooi om te merken dat de uitgangspunten die we ruim tien jaar geleden formuleerden nu in de praktijk bewaarheid kunnen worden. Een gebouw dat in de loop der tijd aan veranderende omstandigheden aan te passen is, een flexibel bouwsysteem met een lay-out dat ruimte laat voor functie veranderingen in de toekomst. We zitten nu midden in dat proces, en hoe vreemd het ook voelt dat een dergelijk jong gebouw nu al verbouwd wordt, het is precies wat we destijds voor ogen hadden. Wellicht gaan we de komende decennia nog meerdere transformaties mee maken, en blijkt dit met recht een duurzaam gebouw.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.