jun 082011
 

Inmiddels is de tweede kaart uit onze reeks verstuurd. Dit keer is het thema woningbouw, en wordt de Salvador Dalistraat in Vlissingen belicht. Het project is ontworpen door Gianni Cito in opdracht van Marsaki en in 2011 door Heijmans gerealiseerd.

42 Woningen vormen samen een toegangsstraat tot de buurt. De woningen zijn als een reeks ontworpen, net anders in kleur en opbouw. De opbouw garandeert een maximale privacy naar de buren toe en laat een vriendelijke kleine schaal in de straat ontstaan. De eetkamer en keuken zijn naar de straat gericht, en de woonkamers hebben royale ramen die op de tuin zijn georiënteerd. Baksteen in een bijzonder metselverband en messing- en bronskleurige dakopbouwen maken het geheel stoer en eigentijds.

Niet alleen de bijzondere detaillering en de mooie plattegronden maken dit project zo bijzonder, maar ook het soort woningen in de omgeving. De behoefte aan een woning met een tuin gaat immers niet alleen op voor dorpen en buitengebieden, maar geldt even goed voor binnenstedelijke locaties. Plekken waar woonkwaliteit en een hoogwaardige uitstraling de hoofdrol spelen, ten behoeve van bewoners, de buurt en de stad.

Een hoogwaardige uitstraling die veel verder gaat dan de muren van de woning op zich. Die kan uitwaaieren naar de entree tot de woning. Het gebied daarom heen, de straat, de wijk. En daar kunnen wij als ontwerpers aan bijdragen. Het mooie van dit soort opgaven vinden wij dan ook dat je op zoek kunt gaan naar de grenzen van je ontwerp. Waar houdt je plan op? Waar ligt de interactie met de omgeving?

Van grondgebonden woningen met een messcherpe overgang naar de straat, tot aan hoger gelegen corridors bereikbaar over een winkelcentrum, en van landelijke gelegen villa’s en door een galerij ontsloten woningen. Onze ruime ervaring met uiteenlopende woningbouwprojecten laat zien dat elke woning weer een specifieke benadering heeft, een eigen manier waar op mensen hun domein betreden.

Het is juist dit semi-openbare terrein, waarop wij als ontwerpers ons graag begeven. Om de kaders te scheppen voor een plezierig gebruik. Daarna is het aan bewoners en de gebruikers. De sprankelende foto van de Salvador Dalistraat, die de voorkant van deze kaart siert, spreekt wat dat betreft voor zich.

Sorry, the comment form is closed at this time.