okt 292009
 

0914-panelen_small

Inmiddels is ook het tweede participatieoverleg voor het nieuwe Dorpshart van Duivendrecht achter de rug. Liesbeth en ik, samen met de ongeveer 20 leden van de overleggroep, de gemeente en de opdrachtgever.
En zes maquettes, vijf grote platen vol met foto’s van sferen en materialen. Twee keer lopen van de auto naar het gemeentehuis.

Geen tomaten, wees gerust. Alhoewel het een groep gezonde kritische geesten is. Die ondertussen een dermate gewogen mening hebben dat er stemmen opgaan om de resultaten nogmaals gemeentebreed voor te leggen. Inderdaad, inspraak over inspraak dus. We kunnen een lichte frons niet onderdrukken.

Een kwestie van argwaan, een fundamenteel gebrek aan vertrouwen? ‘Als ik zelf niet vanaf de eerste rij deelgenoot ben kan ik me onmogelijk met een voorstel verenigen.’ Hoe ontstaat dat toch?

Dat het anders kan weten we ook. Ik presenteerde afgelopen week een ontwerp tijdens een buurtoverleg. Een nieuwe toren als laatste gebouw van het net gebouwde en alom geroemde Dobbelmanterrein in Nijmegen.
Het project gaat mij zeer aan het hart en dat ik presenteer het vol trots, begrijp me niet verkeerd. Maar in een zaaltje met honderd mensen is altijd wel iemand mordicus tegen.
De reacties waren geëngageerd en slim. Ze betroffen vragen over geluid en wind, over de energiehuishouding, de precieze materialisatie van geveldelen en zo meer. Mensen waren zelfs niet beschroomd om hun waardering uit te spreken. Een compliment, ik schrok er haast van!

Zo kan het dus ook. Het Dobbelmanterrein is ontwikkeld binnen een open planproces. Met de buurt, de stedenbouwkundige Marlies Rohmer, de gemeente en de opdrachtgever. Tíen jaar lang! Het resultaat dus van een traditie van participatie.

Misschien is dat het belangrijkste van een open planproces en van participatie: vertrouwen. Dat we oprecht zijn, het beste met elkaar voor hebben en er niet inzitten voor persoonlijk gewin. Om met elkaar het beste project te realiseren.

By the way, oprechtheid is niet altijd hetzelfde als polderen! Maar daar hebben we het een andere keer over.

Sorry, the comment form is closed at this time.