Het is feest bij Dok. Drie nieuwe projecten die draaien om participatie. ‘Participatie?’ hoor ik je denken. Ja, die muffige 70-er jaren religie die betoogt dat de architect is van het volk. Mooie uitdrukking, ‘pen van het volk’, maar tot veel goeds heeft het niet geleid, getuige alle gebouwen uit die tijd die nu worden afgebroken of aangepast. Herman Zeinstra, mijn buurman bij Dok, stelt regelmatig: ‘Ik heb als architect verstand van mooie gebouwen. Daar is geen inspraak voor nodig.’ Met die houding heeft hij net de oeuvreprijs 2009 van het Fonds BKVB mee gewonnen. Lang leve de eigenwijze architect!

Ik en Liesbeth geloven er wél in, behoorlijk zelfs, en breek er al twee weken onze hoofd over: hoe gaan we goed participeren? Participatie betekent vooral veel luisteren naar veel verschillende meningen en wensen. Maar ook: emoties en conflicten. Een stortvloed van onverenigbare visies die uiteindelijk door ons moeten worden verenigd.

Dorpshart Duivendrecht bijvoorbeeld.

Maandagavond troffen we een groep zeer betrokken deelnemers van een overleggroep die zich buigt over het vernieuwen van dorpshart Duivendrecht. Waar gaat het om? Een nieuw centrum met (veel) woningen, scholen, een dorpshuis en winkels. In een kleine gemeenschap net buiten de A10, onderdeel van gemeente Ouder-Amstel. Een overleggroep met mensen met sterke wortels in het dorp, veel kennis van Duivendrecht en een uitgespoken mening over het toekomstige karakter van het Dorpshart.

Het vuur en de kracht waarmee die mening wordt verkondigd is een haast roerende ervaring. Ook als Erik stevig uit de hoek komt en duidelijk maakt dat de door ons getoonde voorbeeldprojecten geen zier (maar dan ook geen zíer) met de gewenste groene en dorpse identiteit te maken hebben.

In ons buurtonderzoek kwamen we veel wantrouwen tegen. Zoals Roland het verwoordde: het vertrouwen in het overleg is dun. De taak van Liesbeth en mij is dus duidelijk: eerlijk zijn, geen onrealistisch grote bomen photoshoppen in ontwerpplaatjes, veel woningen en grote scholen verwerken in dorpse gebouwen in het groen zodat het plan haalbaar is. En veel plezier hebben met een leuke opdrachtgever en een inspirerende overleggroep. Wordt vervolgd!

Sorry, the comment form is closed at this time.